У Tesla майже готовий новий акумулятор-«мільйонник», який може перевернути автомобільну та енергетичну галузі

Новинне агентство Reuters роздобув ексклюзивні дані про загадкову технології виготовлення акумуляторів Tesla, яка повинна здійснити справжню революцію не тільки в автомобільній індустрії, а й енергетичної галузі. Згідно з цими даними, в кінці цього року — початку наступного Tesla представить давно очікувану дешевшу і довговічну батарею, яка спочатку з’явиться в китайських Model 3. Мова про ту саму батареї, розрахованої на мільйон миль пробігу.

Як повідомляється, Tesla розробляє нову технологію виробництва батарей спільно з партнером — китайським виробником акумуляторів Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL). При цьому CATL в проекті відведена роль виробничого партнера, тоді як розробкою безпосередньо займається команда батарейних гуру, яких завербував глава Tesla Ілон Маск. Тут дуже до речі буде згадати і про покупку відомого розробника технологій для батарей Maxwell Technologies.

За словами співрозмовників Reuters, в нових батареях Tesla використовується комплекс інноваційних рішень, таких як хімічні склади з низьким вмістом кобальту і без нього, а також добавки, матеріали і покриття для зниження внутрішнього опору, що дозволить осередкам зберігати більше енергії протягом більш тривалих періодів часу .

Очікується, що вартість нових батарей Tesla буде нижче $ 100 за кВт · год ємності. Багато експертів сходяться на думці, що після досягнення цієї межі ($ 100 / кВт · год) настане поворотний момент і ціни на електричні моделі опустяться до рівня традиційних машин з ДВС або навіть нижче.

General Motors також намагається досягти заповітної позначки в $ 100 за кВт · год в рамках партнерства з виробником акумуляторів LG Chem, про що було оголошено на презентації EV Day в березні. Але ці батареї очікуються тільки в середині 2020-х років. Минулого місяця General Motors заявила, що батареї нового покоління будуть використовувати на 70% менше кобальту (найдорожчий метал в акумуляторах електромобілів).

Останні кілька місяців Ілон Маск невпинно дражнив інвесторів і конкурентів обіцянками продемонструвати значні досягнення в області технологій виготовлення акумуляторів в рамках батарейного заходи Tesla Investor Battery Day. Спочатку захід мав пройти в квітні, але через коронавируса його перенесли на травень — воно повинно пройти вже наступного тижня. Так що чекати анонса залишилося недовго.

Говорячи про батарейних амбіції і плани Tesla, варто відзначити ще кілька моментів.

У планах Tesla будівництво гігантських «терафабрік» — приблизно в 30 разів більше нинішнього заводу Gigafactory 1 в Неваді — з високим ступенем автоматизації ліній і високою швидкістю випуску батарей, про що Маск згадував на квітневому конференц-дзвінку з інвесторами.

Крім того, Tesla займається переробкою батарей і витяганням дорогоцінних металів, таких як нікель, кобальт і літій, через свою дочірню компанію Redwood Materials, а також просуває ідею повторного використання старих акумуляторів в системах зберігання енергії, аналогічних побудованому в 2017 році знаменитому сховища в Австралії. Автовиробник також раніше заявляв, що хоче постачати електроенергію споживачам і підприємствам, але не надав подробиць.

Источник: Reuters

Оставить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *